Poslanecký zbor žiada otvorenie zmluvy k prenájmu mestských parkovísk

13.05.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 12. mája (TASR) - Samospráva Vranova nad Topľou bude s bratislavskou spoločnosťou EEI rokovať o úprave existujúcich zmluvných vzťahov, predmetom ktorých je okrem iného 15-ročný prenájom parkovacích plôch na území mesta. Rozhodli o tom počas dnešného rokovania mestského zastupiteľstva (MsZ) vranovskí poslanci.
V poslaneckom pléne zaznelo viacero výhrad k fungovaniu systému platených parkovísk na území mesta, ktoré uviedol do prevádzky v apríli tohto roka nový nájomca. Týkali sa napríklad cien, spôsobu vyberania parkovného či dodatku k nájomnej zmluve o prenájme parkovacích plôch, ktorý podpísalo bývalé vedenie mesta so spoločnosťou EEI v júli minulého roka údajne bez vedomia mestských poslancov, čo viacerým prekáža.
"Množstvom zmien textu, kde dodatok menil text zmluvy na iný text, sa zmluva zmenila. Zmluva následne javila známky nevýhodnosti pre mesto," povedal poslanec Ľubomír Pidaný (Neka), ktorému okrem iného prekáža aj povinnosť dohľadu nad platením parkovného motoristami mestskou políciou.
"Nebol by základný problém v samotnej zmluve z minulého roka, ale oveľa väčší je v dodatku, ktorý bol následne uzatvorený bývalým primátorom a dosť výrazným spôsobom mení znenie pôvodnej zmluvy," konštatoval súčasný prvý muž samosprávy Ján Ragan (Neka).
Na rokovaní zastupiteľstva sa dnes s názormi poslancov konfrontoval aj zástupca EEI, s. r. o. Ján Fellegi. "Dodatok navýšil výšku investície z 270.000 na minimálne 500.000 eur, vybudovanie navádzacieho a navigačného systému mesta, nového záchytného parkoviska, ako aj 300 parkovacích miest, čo v pôvodnej zmluve nebolo, dodatkom sa to doplnilo," vysvetlil Fellegi s tým, že v tomto prípade nemožno hovoriť o nevýhodnosti pre mesto.
Zároveň vyvrátil tvrdenie niektorých poslancov, ktorí si mysleli, že ďalšie novovybudované parkoviská budú motoristom k dispozícii v budúcnosti iba za poplatok. "Niektoré budú platené, niektoré nie. Vznikne celkovo 300 parkovacích plôch, a to napríklad na Okulke, Dlhej ulici, Ulici Janka Kráľa, pri mestskom kúpalisku či Ulici Februárového víťazstva," poznamenal s tým, že na území mesta v súčasnosti spravuje EEI, s. r. o. asi 200 miest pre parkovanie.
Poslanci počas rokovania nakoniec schválili vznik komisie, ktorá sa bude výhodnosťou či nevýhodnosťou nového parkovacieho systému a existujúceho zmluvného vzťahu medzi spoločnosťou a mestom zaoberať a následne odporučí MsZ, či by malo dôjsť k úprave podmienok nájomnej zmluvy, alebo dokonca zániku zmluvného vzťahu. Fellegi povedal, že je pripravený o úprave podmienok zmluvy či jej ukončení so samosprávou rokovať.
"Tou lepšou alternatívou by boli rokovania s firmou a dohodnutie výhodnejších podmienok. Určite by bolo pozitívne, ak by sa nám podarilo znížiť cenu parkovného a dohodnúť so spoločnosťou určité parkoviská, ktoré nebudú spoplatňované, respektíve spoplatňované nižšou sadzbou," uzavrel Ragan.
Motoristi dnes môžu uhrádzať hodinové parkovné v sume 60 centov vo vytýčených lokalitách mesta zatiaľ iba formou SMS správy, investor plánoval v krátkom čase pristúpiť vo Vranove nad Topľou aj k inštalácii parkovacích automatov.
 

Vyberte región